Winterkamperen in de Biesbosch

Activiteiten buiten in de winter. Ze zijn er wel, maar vaak op één hand te tellen. Terwijl het winterseizoen genoeg ingrediënten in zich heeft voor een leuk uitje met je kind. Winterkamperen bijvoorbeeld.

winter survival kamp biesbosch
Nachttemperaturen rond het vriespunt. Je kunt je er prima op voorbereiden zonder veel kosten te maken.

Winterkamperen met een tent in Nederland, dat kan nog niet op heel veel plekken. Op zich bieden de paalkampeerplekken van Staatsbosbeheer voldoende ruimte voor een winterse kampeerervaring, maar je stuit al snel op het probleem dat je geen kampvuur mag maken.

Zeker als de nachttemperaturen rond het nulpunt uitkomen, is dat toch een minimale vereiste. Betaalde wintercampings, met vuurplaats, zijn er ook. Met name in Oost-Nederland. Iets dichter bij huis (lees: Zuid-Holland) wordt het een stuk lastiger.

Een weekendje winterkamperen, maar dan in de buurt
Daarom hebben we zelf maar een gelegenheid gecreëerd om te kunnen kamperen in de winter. Middenin de Hollandse Biesbosch bieden we in januari en maart een avontuurlijke nachtje weg voor ouder met kind. Of misschien ga je wel samen met het hele gezin lekker een weekendje weg.

kinderen plezier winter survival
De Biesbosch verkennen in het winterseizoen.

Behalve winterkamperen, doen we dan ook nog wat laagdrempelige survival activiteiten. Je leert zelf vuur maken, een potje bereiden op het kampvuur, kompas lezen en veilig werken met een mes. De opzet van het ouder en kind weekend is kleinschalig. Er gaan maximaal 20 deelnemers mee op pad. Er is veel ruimte voor interactie en ontspanning.

Wat heb je nodig om in de winter te kamperen?
Een eenvoudige tent, een redelijke slaapzak, een wollen deken, wat warme sokken, muts (en kruik) is voldoende om comfortabel de nacht door te komen. Overdag blijf je lekker in beweging en trek je natuurlijk een wollen vest en windjack aan.

Heb je al wat te doen in de kerstvakantie? Dan is er een tweede mogelijkheid tijdens de voorjaarsvakantie in maart. Bekijk alle winter activiteiten in de kerstvakantie en de rest van het winter seizoen in de agenda.