Eikelkoffie

De start van de herfst is een goed moment om eikelkoffie te maken. Niet te verwarren met echte koffie, want cafeïnevrij en nootachtig van smaak. Maar verrassend lekker, mits je goed rijpe en versgebrande eikels gebruikt.

We oogsten de rijpe vruchten van de zomereik. Dit is een inheemse soort, net als de wintereik. De Amerikaanse eik vind je ook in Nederland, maar die komt minder vaak voor. De vruchten van de zomereik zijn prima geschikt om koffie van te branden.

TIP! Als je geïnteresseerd bent in het verwerken van wilde eetbare noten, vind je het wellicht ook leuk om een keer mee te gaan tijdens een van onze wildpluksessies.

Pellen
Voor je de vruchten kunt gebruiken, moeten we eerst zorgen dat de harde schil wordt verwijderd. Dat is monnikenwerk. Je zult de eikels handmatig moeten pellen, bijvoorbeeld met behulp van een scherp (aardappelschil)mesje. Ik verwijder zelf ‘kop’ en ‘staart’ en maak dan een inkeping over de lengte. Vervolgens kun je de schil er vrij eenvoudig afpellen.

Koken
Je houdt nu de vruchten over, de eikelvrucht bestaat uit twee delen, er loopt een zichtbare naad tussen de twee helften. Splijt ze hier met het mes doormidden. De eik is rijk aan looizuur (tannine). Dat is niet prettig voor de maag. Daarom worden de vruchten enkele keren kort gekookt voordat ze gebrand worden.

eetbare bessen noten wildplukken biesbosch
Tijdens ons najaarsessies gaan we op zoek naar eetbare bessen en noten in de Biesbosch.

Breng water aan de kook en giet dit op de vruchten. Laat ze een tijdje in kokend water staan of kook ze enkele minuten. Giet het water af en herhaal deze procedure één of twee keer. Niet te lang koken en ook niet te vaak, want dan gaat de licht bittere smaak helemaal verloren en worden de vruchten broos. Dat gaat geen lekkere koffie opleveren.

Branden
Als de eikels gekookt zijn, zijn ze klaar om te branden. Dit kan gewoon onder de ovengril. Hak de gekookte vruchten eerst in grove stukken. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg de vruchten op bakpapier of aluminiumfolie en zet ze 2 – 4 minuten onder de gril (op een afstand van ca. 20 cm). Als je voorkeur hebt voor een wat pittiger variant, gril je de eikels wat langer.

Verwerken tot koffie
Na het branden is de vrucht klaar om tot koffie te bereiden. Maak de grove stukken fijn in een vijzel of koffiemolen. Giet er heet water op en laat het enkele minuten trekken. De koffie is klaar!