vuur maken firesteel

Hoe maak je vuur (zonder lucifers)?

Je kampvuur maken met behulp van lucifers en benzine is natuurlijk geen uitdaging. In deze beginners tutorial leer ik je een paar eenvoudige technieken met behulp van de firesteel. Deze magnesium sticks zijn super handig om bij je te hebben.

De firesteel is een krachtige vinding van de Zweden, die niet in je basisuitrusting mag ontbreken. Het werd ontwikkeld voor het Zweedse leger. Je strijkt met een stuk metaal of mes langs het magnesium staafje en daarbij komt er een vonkenregen vrij.

Het grote voordeel van de firesteel: hij werkt onder alle omstandigheden. Ook als het buiten nat en koud is. Dankzij een hoge ontbrandingstemperatuur (tot 3000 graden Celsius) zet je (droge) tondel gemakkelijk in brand.

Kampvuur maken

Tijd om je kampvuur aan te maken. Dat doen we in vier stappen (bekijk ook de tutorial):

Een katoenwatje in brand zetten

  1. De voorbereiding: Zorg dat je op een droge, schone ondergrond werkt. Bij voorkeur op zand. Verwijder brandbaar materiaal in de omgeving en zorg dat je voldoende ruimte hebt om te werken.
  2. Rafel een katoenwatje uit elkaar en leg dit op de ondergrond.
  3. Zet de magnesiumstick op het katoenwatje.
  4. Strijk met de achterkant van een mes of een metalen plaatje langs de stick richting het watje. De vonkenregen zet je tondel in brand.

Berkenschors in brand zetten

  1. Zet je mes haaks op de schors en schrap wat fijne vezels los.
  2. Zet je magnesiumstick op de schors.
  3. Strijk met de achterkant van je mes langs de firesteel richting de vezels, tot de vonken in de vezels ‘grijpen’.

Het vinden van tondel

Tegenwoordig maken we gebruik van lucifers of een aansteker, maar vroeger zorgde je dat je een tondeldoos bij je had. De inhoud van zo’n doos bestond meestal uit licht ontvlambaar materiaal (tondel), een vuursteen en een vuurslag (koolstofhoudend ijzer).

Voorbeelden van tondel zijn: berkenschors, dennennaalden, droog gras of lisdoddepluis. Bij voorkeur droog en fijnmazig materiaal.

Firesteel, waar koop ik die?

In onze webshop vindt je firesteels van het Zweedse merk Light my Fire. Deze zijn gemaakt voor intensief gebruik.